Translate

onsdag 27 mars 2019

Valtavla

Förra veckan började vi använda oss av en valtala här på sländan där vi ger barnen 3 möjligheter till val av aktiviteter. Vi sätter oss i ringen och presentera vilka val det finns att välja mellan, i detta fall som bilden visar var det: Alternativ 1 - leka utomhus med hinderbana, alternativ 2 - att fortsätta jobba på vårt temaarbete affären och alternativ 3 var motorikbanan.

Vi ritade sedan upp hur många platser det fanns på varje station och när platserna är slut så får man välja någonting annat istället. Sedan använder vi våra närvarobilder på barnen där vi ropar upp ett barn i taget och det barnet får sätta sin bild i den rutan på den aktiviteten hen vill göra. Valordningen är alltid olika.

Genom att ha en valtavla får vi mindre grupper som gör att vi mer kan ha djupare samtal och diskussioner och kan göra lite fler olika saker mer barnen. Sedan tycker de att det är väldigt roligt att få välja också!

Förskolan vilar på en demokratisk grund. 
En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten.

Förskolan ska sträva efter att varje barn: 
- utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler.
(skolverket 2018)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar