Translate

torsdag 21 mars 2019

Experiment-torsdag

För tre veckor sedan började vi med experiment-torsdagar för de äldre barnen under den tiden som de mindre sover. Varje torsdag gör vi ett nytt spännande experiment och ser hur det fungerar. Vi samtalar då om vad vi tror kommer att hända för att sedan se vad som händer. Reaktionerna brukar oftast vara stora då de kanske tror att en helt annan sak kommer att hända.

För två veckor sedan gjorde vi en ballonglinbana där barnen trodde att ballongen skulle gå sönder, men det häftiga var att ballongen åkte längst hela linan med hjälp av luften inne i ballongen. Först pratade vi om det, sedan så fick de sätta sig och titta vad som skulle ske, för att sedan prata om vad ballongen gjorde och varför. De fick alla filma ballongen åka för att de tyckte att det var kul och sedan fick de även släppa ballongen själva.
Barnen tycker att detta var jätteroligt!

Att experimentera och finna nyfikenhet för att reflektera hur saker fungerar och sedan undersöka de är med i målen från läroplanen som vi på förskolan ska jobba utefter.



Förskolan ska sträva efter att varje barn:

- utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära

- utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv

- utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen                                                   

  (Skolverket 2018)


Inspiration till experimenten kommer från den här boken: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar